Szanowni Państwo,
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 12 marca br. System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, co pozwala na uzyskanie podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym w kwocie:
- 250 zł do krowy mamki powyżej 24 m-cy,
- 130 zł do opasa poniżej 18 m-cy,
do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu dodatkowych wymagań, wstępne wyliczenia można oszacować za pomocą kalkulatora dostępnego na stronie hhtps://qmpsystem.eu/kalkulatorqmp.
W związku z niewielką świadomością beneficjentów o możliwości skorzystania z tego programu, prosimy w ramach działalności sołectw, o pomoc w szerzeniu informacji o możliwości uzyskania dopłat z tytułu Systemu QMP do utrzymywania bydła mięsnego, jak również od 1 stycznia 2024 roku do bydła ras mlecznych oraz bydła w typie kombinowanym użytkowanych w typie mięsno0opasowym, mleczno-opasowym lub opasowym.
Dodatkowe pieniądze w ramach ekoschematu “Dobrostan zwierząt” dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości może uzyskać producent, który złoży wniosek do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP. Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie będą proporcjonalnie zmniejszać płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie. Obecnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace dotyczące możliwości przedłużenia certyfikacji gospodarstw do dnia 30 września 2024 roku. Możliwe jest zatem otrzymanie płatności w ramach tegorocznych wniosków.
Korzystanie ze wsparcia oferowanego w ramach ekoschematu Dobrostan opasów z praktykami: Utrzymywanie zwierząt w systemie QMP, ściółka, zwiększenie powierzchni 50% wybiegi pozwala uzyskać nawet 700PLN/sztuki (!). W ubiegłym roku rolnicy wykorzystywali z dobrostanu opasów tylko w 17%. Potrzebne lepsze dotarcie do nich z korzyścią dla nich.
Szczegółowe informacje dostępne na: http://qmpsystem.eu/
Podstawowe kryteria jakie należy spełnić aby dołączyć do programu:
Katalog ras bydła dopuszczonych do certyfikacji w Systemie QMP:
- bydło ras mięsnych
(LM) Limousine
(CH) Charolaise
(AN), (AR) Angus
(HH) Hereford
(SL) Salers
(SM) Simental
(GA) Galloway
(HI) Highland
(BB) Belgijska biało-błękitna
(WA) Wagyu
(BD) blond d’Aquitaine
(MM) mieszańców ras mięsnych, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych.
- bydło ras mlecznych
(HO) holsztyńsko fryzyjska
(RW) polska holsztyńsko fryzyjska odmiana czerwono-biała
(RE) europejskie bydło czerwone (pozostałe odmiany rasy)
(ZR) polska czarno-biała
(ZB) polska czerwono-biała
(MS) mieszańców ww. ras
- bydło w typie użytkowym kombinowanym
(RP) polska czerwona
(MO) montbeliarde
(BG) bydło białogrzbiete
(SM) simental
(MS) mieszańców ww. ras, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych.